22 Czerwca

LegalTech chce być kolejnym FinTechem

Rosnąca popularność FinTechu, umożliwiła rozwój innej gałęzi nowej gospodarki – LegalTech. Podobnie jak firmy fintechowe, podmioty z sektora LegalTech wykorzystują technologię i automatyzację do świadczenia specjalistycznych usług taniej i wygodniej dla klientów.

LegalTech to nowa gałąź gospodarki, która z założenia ma wywrócić do góry nogami dotychczasowe podejście do usług prawnych i form ich świadczenia. LegalTech to usługi prawne bazujące na wykorzystaniu nowych technologii, które mają uczynić prawo bardziej przyjaznym i dostępnym dla ogółu.

Obecnie LegalTech rozwija się w dwóch kierunkach – usługach dedykowanych dla firm prawniczych oraz usługach świadczonych przez firmy prawnicze dla ich klientów. Do rozwiązań LegalTech zalicza się zarówno proste systemy mające pomóc klientowi w znalezieniu właściwego prawnika, jak i skomplikowane rozwiązania do zarządzania compliance czy zawierania umów online. Poprzez automatyzację części procedur i uczynienie z prawa typowej, nieróżniącej się od innych usługi, LegalTech ma sprzyjać rozwojowi kultury korzystania z profesjonalnej obsługi prawnej.

Pod kątem wartości inwestycji firmom z sektora LegalTech wciąż daleko do FinTechu. W 2014 r. w firmy LegalTech zainwestowano około 150 mln dolarów, podczas gdy w FinTech 12 mld dolarów. Zautomatyzowane usługi prawnicze nie są tak gorącym tematem jak FinTech z prostej przyczyny. Z usług finansowych korzystają wszyscy, z usług prawniczych niekoniecznie.

Niedawno Blue Media zainwestowało w trójmiejską firmę Legal Geek, działającą w obszarze LegalTech i oferującą swoje usługi dla startupów, podmiotów e-commerce, firm z sektora ICT i FinTech. Legal Geek stoi m.in. za Kreatorem Regulaminów, gotowym narzędziem, które umożliwia e-sklepom spełnienie istotnych wymogów prawnych związanych z prowadzeniem sklepu internetowego.

#LegalTech

#FinTech