10 Lutego

7 lat finansów społecznościowych w Polsce

Polacy ufają sobie nawzajem, i to nawet w sprawach finansowych. Dowodzą tego dane z największego w Polsce serwisu finansów społecznościowych Kokos.pl, który właśnie obchodzi
7. urodziny. Za pośrednictwem serwisu Polacy pożyczyli sobie łącznie ponad 118 mln złotych, a tylko w ciągu ubiegłego roku wymienili między sobą waluty o wartości 8,7 mln złotych.

Kokos.pl wystartował w roku 2008, jako pierwszy serwis pożyczek społecznościowych w Polsce. Dziś serwis skupia wokół siebie społeczność ponad 260 tys. pożyczkodawców i pożyczkobiorców, którzy do tej pory w blisko 105 tys. aukcjach pożyczyli sobie ponad 118 mln złotych. Z okazji 7 rocznicy działania Kokos.pl pokazał się w nowej, odświeżonej i bardziej przyjaznej dla użytkowników odsłonie.

- Ten serwis jest pewnym fenomenem – podsumowuje 7 lat Kokosa Joanna Tokarska z firmy Blue Media, właściciela i operatora serwisu. – Wbrew obiegowej opinii Polacy są w stanie sobie zaufać i chętnie pożyczają sobie pieniądze. Co ważne, spłacalność tych pożyczek jest podobna do spłacalności w bankach. Warunki zaś zwykle są korzystniejsze – i to dla obu stron. Średnie oprocentowanie na Kokos.pl to 17,85% pożyczonej kwoty.

Dodatkowo bezpieczeństwo transakcji podnosi możliwość jej skorzystania z formuły „Inwestycja ze 100% gwarancją zwrotu kapitału”. Ryzyko bierze na siebie wówczas operator serwisu Kokos.pl – firma Blue Media.

Od roku na Kokos.pl można również wymieniać waluty. Podobnie jak w przypadku pożyczek wymiana ma charakter społecznościowy. Dzięki stosunkowo małemu spreadowi (różnicy między kursem kupna i sprzedaży waluty, na której zarabiają kantory) wymiana dla obu stron jest cenowo atrakcyjna.

- Zainteresowanie wymianą walut bezpośrednio między użytkownikami serwisu stale rośnie – objaśnia Joanna Tokarska. – Ostatnio zwiększył je wysoki kurs szwajcarskiej waluty. Ale „społecznościowy kantor” to również dobra oferta dla wszystkich, którym potrzebna waluta na zagraniczne wyjazdy. Po powrocie mogą jej niewykorzystaną nadwyżkę korzystnie odsprzedać.

W ciągu roku działania wymiany walut na Kokos.pl skorzystało z tej możliwości ponad 8,5 tys. osób. Łączna wartość transakcji wyniosła ponad 8,6 mln złotych.