06 Czerwca

Euro 2016. Ile kosztuje życie kibica?

Prawdziwy kibic dla ukochanej drużyny zrobi wszystko – i wyda każde pieniądze. Kokos.pl policzył wydatki, jakie czekają fana sportowych wrażeń w związku ze zbliżającymi się piłkarskimi mistrzostwami Europy.

Każda wielka piłkarska impreza jest świętem dla fanów tego sportu. Tegoroczne mistrzostwa Europy to dla polskich kibiców jeszcze większa okazja do świętowania, bo wystąpi na nich nasza reprezentacja. Od 12 czerwca będziemy emocjonować się strzeleckimi popisami Roberta Lewandowskiego i Arkadiusza Milika, ofensywnymi rajdami Kamila Grosickiego, spektakularnymi interwencjami Kamila Glika i Grzegorza Krychowiaka w defensywie oraz Wojciecha Szczęsnego w bramce.

Nie na darmo piłkę nożną określa się mianem królowej sportu. Ostatni mecz kwalifikacji do Euro 2016, decydujący o awansie Orłów Adama Nawałki do turnieju finałowego we Francji, oglądało w telewizji aż 10,3 mln widzów. Należy spodziewać się, że starcia Polaków w fazie grupowej i – miejmy nadzieję – pucharowej zgromadzą jeszcze większą widownię.

Jednocześnie wielu Polaków, chcąc w pełni oddać się kibicowaniu narodowej reprezentacji, głębiej zajrzy do portfeli. Eksperci Kokos.pl, platformy finansów społecznościowych, policzyli na jakie wydatki trzeba się przygotować, aby nadać meczom Polaków właściwą oprawę.

Nowy telewizor

Największym wydatkiem, na który decydują się kibice, jest nowy telewizor, kupowany specjalnie z okazji mistrzostw. Przed dużymi imprezami sportowymi i w ich trakcie sprzedawcy kuszą promocjami na takie urządzenia (w przeszłości ogłaszali nawet, że w wypadku wygranej Polaków w turnieju nabywca zatrzyma sprzęt za darmo). Jeżeli bez nowego odbiornika już nie da się dłużej funkcjonować, najlepiej celować w sprzęt o matrycy z przekątną minimum 47-48 cali i odświeżaniem 120 Hz, zapewniającym lepszą jakość w ruchomych, dynamicznych i szybko zmieniających się scenach. Ceny takich modeli zaczynają się od 1600 do nawet 6500 zł.

Wybrane mecze mistrzostw, w tym spotkania Polaków, półfinały i finał, będą relacjonowane bezpłatnie w otwartych kanałach telewizyjnych – łącznie 11 meczów w TVP i 24 w Polsacie. Jednak zagorzały kibic który planuje obejrzeć wszystkie 51 pojedynków, musi wykupić dostęp do kanałów płatnych, oferowanych przez operatorów telewizji satelitarnej i kablowej specjalnie z okazji Euro. W Cyfrowym Polsacie koszt tego pakietu to 79 zł dla obecnych klientów. Abonenci platformy nc+ zapłacą 99 zł. Tyle samo wynosi koszt pełnego pakietu dostępowego dla wszystkich chcących oglądać Euro na platformie internetowej Ipla.tv.

Gadżety szanującego się kibica

Z zabezpieczonym dostępem do transmisji można kontynuować przygotowania do kibicowania – kolejny krok to zaopatrzenie się w gadżety. Nieodzownymi atrybutami kibica są biało-czerwony szalik i reprezentacyjna koszulka. Z tym pierwszym nie ma problemu – to wydatek rzędu 20 zł. Co innego strój – oficjalne koszulki kibica, w stylistyce zgodnej z najnowszym wzorem koszulek reprezentacyjnych, dostępne są w cenie 166 zł. Z kolei nowa oficjalna koszulka meczowa, bez nazwiska zawodnika to wydatek rzędu 329 zł, a z nazwiskiem – nawet 388 zł. W internecie można jednak znaleźć koszulki we wzorach z poprzednich lat, i w znacznie niższej cenie – od 75 do 250 zł.

Opcją dla oszczędnych pozostaje skorzystanie z usług firm nadrukowujących wzory na zwykłych t-shirtach bawełnianych. W ten sposób, kosztem ok. 50 zł można zaopatrzyć się w koszulkę z nadrukiem z własnym nazwiskiem i wybranym numerem.

Kibice chcący w bardziej dobitny sposób zademonstrować przywiązanie do barw narodowych i miłość do futbolu mogą pokusić się o zakup flagi narodowej (10-15 zł) oraz drobne akcesoria samochodowe: chorągiewkę przyczepianą do drzwi (16 zł), zawieszkę (minikoszulka – 12 zł) czy pokrowce na lusterka wsteczne (6 zł sztuka).

Towarzystwo

Ponieważ piłkę nożną najlepiej oglądać w towarzystwie, puby zapewniające transmisje z Euro będą cieszyć się powodzeniem. Koszt jednorazowego wyjścia z przyjaciółmi zależy od lokalu oraz ilości spożytego ulubionego trunku kibica. Za półlitrową szklankę piwa zapłacimy w klubie od 6 do 15 zł. Słone przekąski, frytki czy burgery to kolejne wydatki.

Spontaniczny wyjazd

Najwięcej emocji daje uczestnictwo na żywo w futbolowym widowisku. Posiadacze wejściówek na Euro 2016 mogą uważać się za szczęśliwców – biletów jak zwykle było mniej niż chętnych do ich zdobycia.

Szansa na spontaniczny wyjazd do Francji jeszcze jest. Bilety można zdobyć na rynku wtórnym, trzeba jednak brać pod uwagę znaczące przebicie na cenie. Przykładowo, wejściówka na mecz Polska-Irlandia Płn. w zależności od miejsca na stadionie, może kosztować od 600 do nawet 6,7 tys. zł. Ceny za bilet na mecz z Niemcami sięgają od 600 do nawet 10,5 tys. zł. Najtańsze są wejściówki na spotkanie z Ukrainą (200 – 6,7 tys. zł). Miejsca o najwyższym standardzie to nawet 24 tys. zł na rynku wtórnym.

Z biletem w kieszeni można planować podróż. Na razie znane są lokalizacje, w których Polska zagra swoje mecze w fazie grupowej, czyli Nicea, Paryż i Marsylia. Przykładowy koszt podróży do Nicei samolotem wraz z powrotem następnego dnia to koszt ok. 1300-1700 zł. Ceny wynajmu jednoosobowego pokoju w hotelu blisko lotniska na jedną pomeczową noc mieszczą się w przedziale 650-810 zł. Zawsze można jednak oszczędzić na noclegu spędzając pomeczową noc na tętniących życiem ulicach francuskich miast.

#ile to kosztuje

#kokos.pl